Важни промени при превоз на Литиеви батерии по въздух

Съгласно 58-то Издание за Опасни товари на ИАТА – DGR през тази година отново влязоха в сила важни промени относно превоза по въздух на Литиево йонни и Литиево метални батерии.

Основните промени:

    • Вече не се изисква придружаващ документ за литиево метални и литиево йонни батерии в секция IB и секция II. Този документ до края на 2016г. се попълваше задължително, когато на кашона трябваше да се постави етикет за Литиево йонни или Литиево метални батерии.
    • Нова Маркировката за Литиеви батерии – Маркировката няма да съдържа друг текст, а на него ще бъде изписан UN номерът – UN3480,UN3481, UN3090 или  UN3091. litbattery02

Taзи маркировка става задължителна от 01.01.2019г. До тогава могат да бъдат използвавни и сегашнaтa, и новата маркировка. На една маркировка могат да бъдат записани повече от един UN номер.

  • Нов етикет Class 9 за Литиеви батерии – от 01.01.2017г влиза в сила нов litbatteryетикет за клас 9, който ще се използва само за превоз на пратки с Литиеви батерии. Този етикет ще има 2 годишен гратисен период и става задължителен от 01.01.2019г.

 

Могат да бъдат комбинирани стара маркировка с нов етикет и обратното.

  • За Lithium ion batteries contained in equipment, UN3481, Section II и Lithium metal batteries contained in equipment, UN3091, Section II, до 2 батерии или 4 клетки в опаковка могат да се возят без маркировка и вписване в товарителницта. Това правило важи, ако имаме 1 или 2 такива опаковки в една пратка.
  • Маркировка на опаковките не се поставя, както и не се вписват в товарителницата, ако в пратката се съдържат само Lithium button cells, installed in equipment, Section II, PI 967, PI970.

Кликнете на този линк, за да видите подробно описание относно изискванията за превоз по въздух на Литиеви батерии

 

 

 

Сподели...

Comments are closed.